12 May 2014

Vandaag ontvingen we post van Pia

Wat vonden de kleuters het leuk om een brief en een tekening te ontvangen van Pia.

Letters


Het letterwinkeltje



                                                                Alfabetlied

28 Mar 2014

                      Este era el trabajo de las clases de espanol  para El swals project. 

La Gallina Turuleca



La gallina Turuleca es muy famosa entre todos nosotros, los niños españoles.

Cosas de España



España me sabe a tortilla de patata, paella, jamón serrano y tapas.

En España hace calor casi siempre, bailamos flamenco y nos gusta salir por la calle.

Fernanda Dizioli Cairo 5º primario
Marc Magrans Rincón 5º primario
Virginia Costa Lasagni 5º primario

25 Mar 2014

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η Πολυλογού Παντόφλα (Π)


ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ


Μάνα μου τα κλεφτόπουλα τρώνε και τραγουδάνε, άιντε πίνουν και γλεντάνε. Μα ένα μικρό κλεφτόπουλο δεν τρώει, δεν τραγουδάει, βάι δε πίνει, δε γλεντάει. Μόν' τ' άρματά του σύναζε, του ντουφεκιού του λέει: "Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη. Ντουφέκι μου περήφανο, σπαθί ξεγυμνωμένο, μία χαρά ήσουν το καημένο. Πόσες φορές με γλύτωσες απ’ των εχθρών τα χέρια, τα σπαθιά και τα μαχαίρια."

Απόκριες: κατασκευάζοντας τον βασιλιά Καρνάβαλο!


Την τελευταία εβδομάδα του Καρναβαλιού, είδαμε βίντεο και φωτογραφίες για το Καρναβάλι της Πάτρας, παρατηρήσαμε τον βασιλιά Καρνάβαλο, παρακολουθήσαμε την καύση του και στη συνέχεια κατασκευάσαμε τον δικό μας βασιλιά Καρνάβαλο για να γιορτάσουμε μαζί του τις Απόκριες. Για την κατασκευή του εργάστηκαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου, της τρίτης, της τετάρτης και της πέμπτης δημοτικού συμβάλλοντας ο καθένας με τις ιδέες του. Ράψαμε, κόψαμε, κολλήσαμε, βάψαμε μέχρι να καταλήξουμε σε έναν κωμικό γλεντζέ βασιλιά Καρνάβαλο! Αποφεύχθηκε τελικά, αν και μετά από επίμονα αιτήματα, η ...καύση του!!!

Απόκριες: χορεύοντας με το γαϊτανάκι


Φυτά της άγριας ελληνικής φύσης


Οι μαθητές της τρίτης και τετάρτης δημοτικού Γιώργος Γεωργίου και Νίκος Γεωργιάδης διάβασαν από το αναγνωστικό ποιήματα και διηγήματα σχετικά με την ελληνική φύση. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε τα πιο συνηθισμένα φυτά που συναντά κανείς στο ελληνικό τοπίο και με πρωτοβουλία του Γιώργου και άλλα που απαντώνται σπανιότερα. Ο Γιώργος και ο Νίκος ετοίμασαν ο καθένας από μια παρουσίαση των φυτών αυτών, αποτέλεσμα της έρευνάς τους.

24 Mar 2014

E-duboek eieren

Beste ouders, Voor het lezen ook thuis nog verder te stimuleren zou ik jullie kinderen gedurende de volgende 2 weken een e-duboek willen laten lezen. Een e-duboek is een informatief boek dat gelezen wordt op de computer. Met de paasvakantie in het vooruitzicht gaat dit boek over eieren en dieren uit eieren. Het is de bedoeling dat je kind iedere dag 1 of 2 teksten leest. Bij elke tekst hoort ook steeds een kort filmpje. Het werkblad wordt ingevuld en meegebracht naar school als je kind klaar is met het lezen van het boek ( ten laatste 11/04/2014 ) https://www.eduboek.nl/UserFiles/pdf/een_ei_hoort_erbij.pdf Veel leesplezier! Groetjes, Véronique

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η Ντροπαλή Ντομάτα (Ν)


18 Mar 2014

Γιορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα!

«Είδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; Ε, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα ματαδείς ένα τέτοιο θάμα. Αρχινούσανε την Καθαρή Δευτέρα -είτανε αντέτι- και συνέχεια την κάθε Κυριακή και σκόλη, ώσαμε των Βαγιών. Από του Χατζηφράγκου τ’ Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Τόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά.» (Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου, Εστία).

Σαράντα παλικάρια από τη Λιβαδειά- Το τραγούδι

17 Mar 2014

"Σαράντα παλικάρια", οι στίχοι


Σαράντα παλικάρια από τη Λε-, από τη Λεβαδιά, πάνε για να πατήσουνε την Τροπο-, μωρ' την Τροπολιτσά. Στο δρόμο που πηγαίνανε γέροντα, μωρ' γέροντ'απαντούν: "Γειά σου, χαρά σου, γέρο!" "Καλώς τα τα, καλώς τα τα παιδιά! Πού πάτε παληκάρια, πού πάτε ωρέ, πού πάτε ωρέ παιδιά;" "Πάμε για να πατήσουμε την Τροπό-, μωρ΄την Τροπολιτσά."

Ο Δούρειος Ίππος στην τάξη μας


Έχοντας διαβάσει διασκευασμένα αποσπάσματα της Οδύσσειας οι μαθητές της Γ' και Δ΄Δημοτικού Νίκος Γεωργιάδης και Γιώργος Γεωργίου κατασκεύασαν με φαντασία τον δικό τους Δούρειο Ίππο. Από την κοιλιά του αλόγου ξεπροβάλλουν ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του αιφνιδιάζοντας όλους όσοι βρίσκονται στην αίθουσα των ελληνικών!

Ένας αρχαιοελληνικός μύθος και οι μαθητές του ιταλόφωνου τμήματος του Νηπιαγωγείου

Μετά την παράσταση που δόθηκε από τους Έλληνες μαθητές στο ιταλόφωνο τμήμα του Νηπιαγωγείου, προτείναμε στους μαθητές που την παρακολούθησαν να διακοσμήσουν έναν αμφορέα με μια ζωγραφιά σχετική με τον μύθο που παρουσιάστηκε. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει!
" class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
.