14 Nov 2013

PROJECT SWALS: Μίκης Θεοδωράκης, ένας αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα


Project SWALS: Εθνικές επέτειοι

Με την ευκαιρία του εορτασμού δύο εθνικών επετείων, αυτής της 28ης Οκτωβρίου και της 17ης Νοεμβρίου, οι Έλληνες μαθητές SWALS της Γ', Δ' και Ε' Δημοτικού παρουσίασαν στους συμμαθητές τους άλλων εθνικοτήτων μια σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας που συνδέθηκε με τους αγώνες για την απελευθέρωσή της και την επαναφορά της Δημοκρατίας σε αυτή.
Τιμήσαμε, με ένα αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του, τον Μίκη Θεοδωράκη ως σύγχρονο Έλληνα μουσικοσυνθέτη που έβαλε με τη μουσική του στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, στίχους για την ελευθερία, στο στόμα χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως πολίτη που αγωνίστηκε γι'αυτή με μεγάλο προσωπικό κόστος .
Συμμετείχε αδιάκοπα στα κοινά είτε ως απλός πολίτης, είτε ως βουλευτής είτε ως υπουργός. Το έργο του ως ακτιβιστή υπήρξε πολύ σημαντικό: άτυπος πρεσβευτής ειρήνης μεταξύ των χωρών, έμπρακτος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας, δραστήριος υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστείας, δραστήριος για το περιβάλλον, κατά του αναλφαβητισμού, κατά των ναρκωτικών.
Έχει βραβευθεί με δεκάδες βραβεία τόσο για τη μουσική του όσο και για την ανθρωπιστική του δράση.

Η σύνταξη των παρακάτω κειμένων, η επιλογή φωτογραφιών και η παρουσίαση σε power point έγινε  από τους μαθητές Βασιλική Γεωργιάδη, Νίκο Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου

Η ταυτότητα του Μίκη Θεοδωράκη


Επίθετο: Θεοδωράκης

Όνομα: Μίκης (Μιχαήλ)

Εθνικότητα: Ελληνική

Ηλικία: 88 ετών

Έτος και τόπος γέννησης: 1925, Χίος

Τόπος κατοικίας: Αθήνα, Ελλάδα

Πού αλλού έζησε: - Παρίσι
                              - διάφορες επαρχιακές ελληνικές πόλεις                                                                             - εξορία στην Ικαρία, την Μακρόνησο  και την Αρκαδία

Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με δύο παιδιά

Ιδιότητα  :  - Μουσικοσυνθέτης
                   - Πολιτικός (βουλευτής και υπουργός)
                   - Ακτιβιστής

Έργα:   - 1000 περίπου μελωδίες
            - μελοποιημένη ποίηση
            - κλασσική μουσική (όπερες, μπαλέτα)
            - ορχηστρική μουσική
            - μουσική για ταινίες ("Ζορμπάς")

Αφιέρωσε τη ζωή του: -στη μουσική
                                     -στους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη,
                                     - τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον

28η  Οκτωβρίου 1940: Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς (ΕΑΜ).                                       Σύλληψη, φυλάκιση και βασανισμός του το 1943

17η Νοεμβρίου 1973: Σύλληψη, φυλάκιση και βασανισμός του το 1967

Βραβεία:  Βραβείο ειρήνης Λένιν,
                 Βραβεία για την μουσική του σε ταινίες, 
                 Βραβεία Grammy
                                                                      


Μίκης Θεοδωράκης - η ζωή του

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο, το 1925. Σήμερα είναι 88 ετών και ζει  με την οικογένεια του στην Αθήνα.  Έχει ζήσει ακόμα  στο Παρίσι, στη  Χίο και σε πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις. Μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να κάνει πάρα πολλά πράγματα για την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Διακρίθηκε ως μουσικοσυνθέτης. 'Εχει μελοποιήσει ποιήματα διάφορων Ελλήνων και ξένων ποιητών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει συνθέσει περίπου χίλιες μελωδίες, κλασσική μουσική (όπερες, μπαλέτα και άλλα) καθώς και μουσική για ταινίες, π.χ. το διάσημο συρτάκι "Ζορμπάς".  'Εχει υπάρξει πολιτικός, βουλευτής 4 φορές και υπουργός. Υπήρξε σπουδαίος ακτιβιστής: αγωνίστηκε  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, το περιβάλλον, την ελευθερία και την δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου αντιστάθηκε στους κατακτητές. Τον συνέλαβαν, τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν. Στον εμφύλιο πόλεμο εξορίστηκε στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Επίσης, έχει γυρίσει τον κόσμο κάνοντας αξέχαστες συναυλίες με τραγούδια στην  ελληνική γλώσσα αλλά και σε μερικές ξένες: Παρίσι, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Καναδά, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιράν, Τουρκία, Χιλή, και Παλαιστίνη. Τις συναυλίες αυτές  έκανε για να ενθαρρύνει τον κόσμο να διεκδικήσει την ελευθερία και τα δικαιώματά του.
Τέλος, έχει βραβευτεί με βραβεία όπως το βραβείο ειρήνης  Λένιν, το βραβείο  Grammy, καθώς και άλλα βραβεία για την μουσική του σε ταινίες. 
Μέχρι και σήμερα ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης είναι παγκοσμίως γνωστός και αγαπημένος  μουσικοσυνθέτης και συνάνθρωπος μας.

No comments:

Post a Comment