18 Dec 2013

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις: 
Οι καλικάντζαροι 

Για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τους μαθητές των ελληνικών, επιλέξαμε να διαβάσουμε παραμύθια, αφηγήσεις και μαρτυρίες γύρω από τους καλικάντζαρους, αυτά τα δαιμόνια πλάσματα που εμφανίζονται το δωδεκαήμερο. Δύσμορφα, ελεεινά, πονηρά, φασαριόζικα, αστεία, τελικά, αυτά τα παράξενα πλάσματα με την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις των Ελλήνων μαθητών όπως φαίνεται και από τις ζωγραφιές τους όπου απεικονίζονται μάλλον συμπαθητικά παρά τρομακτικά!
                                                               (ζωγραφιά της Άννης)


                                                       

Στις σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να διαβάσετε μερικά από τα κείμενα που διαβάστηκαν στην τάξη και να δείτε ζωγραφιές που ενέπνευσαν στα παιδιά. Επιπλέον εργασίες πάνω στο θέμα των καλικάντζαρων βρίσκονται εκτεθειμένες στο χώρο της αίθουσας των ελληνικών.

Καλή σας διασκέδαση και καλά Χριστούγεννα! 

17 Dec 2013

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις : οι καλικάντζαροι

Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι

Πηγή: www.paramythades.org

                                                          (ζωγραφιά της Ελίνας)


                                                                    (ζωγραφιά της Αλεξάνδρας) 

Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα της αφεντιάς σας…

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά χρόνια, σε ένα χωριουδάκι ζούσε μια μάνα με τις δύο κόρες της. Την Μεγαλύτερη, την έλεγαν Μάρμπω και ήταν άσχημη. Η μικρότερη όμως, ήταν πανέμορφη και την φώναζαν Κάλλω. Όλος ο κόσμος μιλούσε για τα κάλλη της, κι απ’ όπου περνούσε σχολιάζανε την ομορφιά της. Η Μάρμπω, τα γνώριζε όλα αυτά και την ζήλευε. Για το λόγο αυτό, είχε κλειστεί στο σπίτι και δεν έβγαινε έξω ακόμα κι αν της το ζητούσε η μητέρα της.
Άντε βρε Μάρμπω… άντε κόρη μου, πετάξου ίσαμε την αγορά…
Όχι, δεν πάω εγώ. Στείλε την προκομένη σου, την Κάλλω…
απαντούσε η Μάρμπω κι η Κάλλω που δεν ήθελε να στεναχωρήσει την μητέρα της, έτρεχε αμέσω όπου της ζητούσαν. Κι όχι απλά πήγαινε, αλλά κατάφερνε και τις δουλειές καλύτερα απ’ τον καθένα, γιατί εκτός από όμορφη, ήταν επίσης και πάρα πολύ έξυπνη. Κάπως έτσι περνούσαν οι μέρες στο όμορφο χωριό ώσπου ήρθαν τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της μεγάλης γιορτής, η μάνα των δύο κοριτσιών, κοιτάζοντας στο ντουλάπι της κουζίνας την κασέλα που είχανε το αλεύρι, είδε πως το αλεύρι είχε τελειώσει.
Τώρα τι κάνουμε; Δεν έχουμε άλλο αλεύρι στην αποθήκη. Ποια από τις δυο σας θα πάει στο μύλο; Άντε Μάρμπω κόρη μου, εσύ που είσαι και η μεγαλύτερη, σύρε στον μύλο…
…μα πριν προλάβει η μάνα να ολοκληρώσει την φράση της, η Μάρμπω απάντησε με πείσμα…
Όχι, δεν πάω…να πάει η Κάλλω.
Θα πάω εγώ μάνα…
Κι έτσι έγινε. Η μικρή Κάλλω, φόρτωσε στο γαιδουράκι της δυο σακιά με σιτάρι και ξεκίνησε για τον νερόμυλο. Μα ο νερόμυλος, ήτανε μακριά και το ταξίδι μεγάλο. Όταν έφτασε επιτέλους, η Κάλλω αντίκρισε κάτι που δεν το περίμενε. Κόσμος πολύς είχε φτάσει πριν από αυτήν στο μύλο και περίμενε να αλέσει τα γεννήματά τους. Μεγάλη η ουρά που είχαν σχηματίσει, μα δεν γινότανε αλλιώς. Η Κάλλω, ξεφόρτωσε το στάρι από το γαϊδουράκι της και περίμενε υπομονετικά την σειρά της. Οι ώρες όμως περνούσαν κι όσο να αλέσουν οι άλλοι, ο ήλιος είχε βασιλέψει και γρήγορα νύχτωσε. Ο μυλωνάς, πήρε το σιτάρι της και το έριξε στο καρίκι του μύλου, ενώ αυτός πήγε στην κάμαρά του για να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί. Η Κάλλω έμεινε μόνη και καθισμένη πάνω σε κάτι σακιά, περίμενε να γίνει το αλεύρι της. Ήταν μισοσκότεινα και το μοναδικό φως που έφεγγε ήταν από ένα μικρό λαδοφάναρο. Φοβότανε πολύ και γι’ αυτό είχε κουρνιάσει σε μια γωνιά. Κατά τα μεσάνυχτα όμως, κι ενώ όλα ήταν ήσυχα, ξαφνικά άκουσε κάτι πατημασιές από την εξωτερική πόρτα του μύλου. Γυρίζει τρομαγμένη και τι να δει! Γύρω στους δέκα καλικάντζαρους να έχουν τρυπώσει στο μύλο και να την πλησιάζουν. Πάγωσε από την τρομάρα της, αλλά από την άλλη δεν θέλησε να φωνάξει για να μην ξυπνήσει τον μυλωνά. Ανασηκώθηκε λοιπόν στα σακιά και περίμενε να δει τι θα γίνει. Οι καλικάντζαροι, την είχαν περικυκλώσει κι άρχισαν να της λένε …
Θα σε φάμε Κάλλω, θα σε φάμε!
Αρχικά η Κάλλω φοβήθηκε και σκέφτηκε να το βάλει στα πόδια. Μα δεν θα κατάφερνε τίποτα γιατί σίγουρα θα την πιάνανε. Τότε μια ιδέα της ήρθε στο μυαλό κι αφού κοντοστάθηκε τους είπε ψύχραιμη πλέον…
Εντάξει λοιπόν…ας με φάτε. Αλλά έτσι; Δεν τρώγεται έτσι η Κάλλω!
Και πως τρώγεται η Κάλλω;
…ρώτησαν με περιέργεια οι καλικάνρζαροι.
Με αυτό το παλιοφόρεμα θα με φάτε; Η Κάλλω επιθυμεί καινούργιο και όμορφο φόρεμα.
Καινούργιο και όμορφο φόρεμα; Πάμε γρήγορα να της φέρουμε…
απάντησαν οι καλικάντζαροι και σκόρπισαν τριγύρω ψάχνοντας, ενώ ταυτόχρονα μουρμούριζαν “φόρεμα”, “φόρεμα”, για να μην ξεχάσουν τι ψάχνουν. Χαμός επικράτησε στο νερόμυλο. Κι επειδή καλικάντζαροι είναι αυτοί και όλα τα καταφέρνουν, χώθηκαν από εδώ, στριμώχτηκαν από εκεί, κάποιοι άλλοι εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν στο άψε-σβήσε…τελικά δεν άργησαν να εμφανιστούν και πάλι μπροστά της κρατώντας ένα πολύ όμορφο φόρεμα. Η Κάλλω το πήρε και το φόρεσε μα οι καλικάντζαροι και πάλι την περιτριγύρισαν απειλητικά λέγοντας…
Θα σε φάμε Κάλλω, θα σε φάμε!
Εντάξει λοιπόν…ας με φάτε. Αλλά έτσι; Δεν τρώγεται έτσι η Κάλλω!
Και πως τρώγεται η Κάλλω;
Ξυπόλητη θα με φάτε χρονιάρα μέρα; Η Κάλλω επιθυμεί καινούργια και όμορφα παπούτσια.
Καινούργια και όμορφα παπούτσια;
Οι καλικάντζαροι σκόρπισαν και πάλι. “Παπούτσια”, “παπούτσια”, “παπούτσια” μουρμούριζαν και…χαθήκαν από εδώ, βρεθήκαν από εκεί, χωθήκανε σε χαραμάδες και πάλι δεν άργησαν να εμφανιστούν μπροστά της με ένα ωραίο ζευγάρι παπούτσια.
Τώρα όμως, ήρθε η ώρα σου Κάλλω. Θα σε φάμε!
Μα όχι έτσι…θέλω και παλτό!
“Παλτό”, παλτό”, “παλτό”, μουρμούρισαν και ξανά-μανά τα ίδια και να σου μπροστά της το παλτό. Κι όσο έφερναν οι καλικάντζαροι, όλο και περισσότερα ζητούσε στην συνέχεια η Κάλλω που είχε το σχέδιο της. Ζήτησε γάντια, γούνα, κάλτσες. Ζήτησε τσατσάρα, καθρεφτάκι, βελόνια και κλωστές, πούδρες και τσιμπιδάκια, κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε πως της έρχοταν στο μυαλό. Με τούτο και με εκείνο, οι ώρες πέρασαν και δεν άργησε η στιγμή που ακούστηκε από έξω ο κόκορας να χαιρετίζει το ξημέρωμα. Κι οι καλικάντζαροι σαν το άκουσαν, το δίχως άλλο εξαφανίστηκαν γιατί όπως όλοι ξέρουμε, τις σκανταλιές τους τις κάνουνε μόνο τα βράδυα και με το πρώτο φως της μέρας τρέχουν να κρυφτούνε στις φωλιές τους.
Πάνω στην ώρα ξύπνησε κι ο μυλωνάς κι αφού το σιτάρι είχε αλεστεί, φόρτωσαν στο γαϊδουράκι το αλεύρι καθώς κι όλα αυτά που είχαν κουβαλήσει οι καλικάντζαροι κι η Κάλλω πήρε το δρόμο της επιστροφής για το χωριό. Η μάνα της είχε ανησυχήσει και γι’ αυτό όταν την είδε να έρχεται, η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη. Κι όταν είδαν ότι εκτός από αλεύρι είχε φέρει και χίλια δυο ακόμα πραματάκια, απόρησαν και την ρώτησαν…
Που τα βρήκες όλα αυτά κόρη μου;
Μου τα έφεραν ψες το βράδυ οι καλικάντζαροι στον μύλο…
τους απάντησε η Κάλλω. Η Μάρμπω δεν είπε τίποτα εκείνη την στιγμή, μα σίγουρα ζήλεψε πολύ. Έβαλε με το νου της να πάει κι αυτή στον μύλο να βρει τους καλικάντζαρους και να τους ζητήσει φορέματα, παπούτσια και άλλα πολλά. Αλλά πως θα πήγαινε αφού το αλεύρι θα τους έφτανε για καιρό και οι καλικάντζαροι φεύγουνε από τον δικό μας κόσμο όταν τα Φώτα ο παππάς αγιάζει με την αγιαστούρα. Έτσι λοιπόν, άρχισε κρυφά, όταν δεν την έβλεπε κανείς, να παίρνει αλεύρι από την κασέλα και να το σκορπάει πότε στον ανέμο και πότε να το ρίχνει στο ρέμμα και το αλεύρι τελικά σώθηκε με την πρώτη μέρα του νέου έτους. Πάει η μάνα στην κασέλα να πάρει αλεύρι για να κάνει την βασιλόπιτα και κουλούρια, μα την βρήκε άδεια.
Τώρα τι κάνουμε; Δεν έχουμε άλλο αλεύρι στην αποθήκη. Ποια από τις δυο σας θα πάει στο μύλο;
Πάω εγώ…
απάντησε η Κάλλω μα πετάχτηκε από την άκρη η Μάρμπω και είπε πείσμα…
Τώρα θα πάω εγώ!
Φορτώνει λοιπόν το σιτάρι στο γαϊδουράκι, κι άρχισε το ταξίδι για τον μύλο, χωρίς να βιάζεται για να φτάσει αργά ώστε να χρειαστεί να περάσει το βράδυ της εκεί. Έτσι κι έγινε. Κατά τα μεσάνυχτα κι ενώ η Μάρμπω περίμενε καρτερικά στον νερόμυλο μόνη της, εμφανίστηκαν οι καλικάντζαροι οι οποίοι την περικύκλωσαν και άρχισαν να της λένε…
Θα σε φάμε Μάρμπω, θα σε φάμε.
Η Μάρμπω τρόμαξε πολύ και φοβήθηκε. Νόμισε ότι θα της φέρουν φορέματα και παπούτσια, μα αντί για αυτά, αυτοί όρμησαν πάνω της. Η Μάρμπω έβαλε τις φωνές και ξύπνησε ο μυλωνάς, αλλά μέχρι να ανάψει το φανάρι του και να βγει από την κάμαρά του, οι καλικάντζαροι με τα νύχια τους κατάφεραν και της γρατζούνισαν το πρόσωπο και τα χέρια. Έτσι, γύρισε στο χωριό πληγωμένη και λυπημένη, μα η Κάλλω την λυπήθηκε και της έδωσε κάποια από τα δικά της δώρα. Κι από ότι μάθαμε πολλά χρόνια μετά, κι οι δυό τους παντρεύτηκαν, κάνανε οικογένεια, και ζήσανε ευτυχισμένα και με αγάπη.

Ψέματα ή αλήθεια, έτσι λεν’ τα παραμύθια!
Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις : οι καλικάντζαροι 

Ο μυλωνάς και ο Καλικάντζαρος
 

                                                       (ζωγραφιά του Φαίδωνα)


                                       
 
(ζωγραφιά του Φαίδωνα)

Πηγή: http://www.paidika.gr

Μια φορά ένας μυλωνάς είχε ωραία φωτιά με κάρβουνα στο μύλο του και έψηνε μια σούβλα κρέας. Εκεί πού γύριζε τη σούβλα του, βλέπει στην άλλη μεριά έναν Καλικάντζαρο και γύριζε μια σούβλα με βατράχους! Δεν του μίλησε διόλου. Ύστερα από λίγο τον ερωτά ο Καλικάντζαρος πώς τον λέγουν.
-Εαυτό με λέγουν, του λέγει ο μυλωνάς.
Εκεί πού γύριζε τη σούβλα και το κρέας ήταν ροδοκόκκινο και μοσχομύριζε, ο Καλικάντζαρος βάζει την ιδική του σούβλα με τους βατράχους επάνω στο κρέας.
Πατ! δεν αργεί ο μυλωνάς και του φέρνει μια με ένα αναμμένο δαυλί και, καθώς ο Καλικάντζαρος ήταν γυμνός, τον κατάκαψε! Φωνές και κακό ο Καλικάντζαρος!

- Βοηθάτε, αδέρφια, γιατί μ' έκαψαν!
- Βρε, ποιος σ' έκαψε; του λέγουν οι άλλοι Καλικάντζαροι απ' έξω.
- Ό Εαυτός μ' έκαψε, τους λέγει εκείνος από μέσα.
- Αμ΄ σαν κάηκες από τον εαυτό σου, τι σκούζεις έτσι; 

Κι έτσι την έπαθε ο καλός σου ο Καλικάντζαρος, γιατί ο μυλωνάς φάνηκε εξυπνότερος του.

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις : Οι καλικάντζαροι 

O στύλος της γης

                                        (ζωγραφιά της Αλεξάνδρας)

Kάτω από τη γη υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο σαν στύλος πελώριος και γερός, και βαστάει τη γη. Έτσι έλεγαν οι παλαιότεροι. Eκεί κάτω βρίσκονται όλο το χρόνο οι καλικάντζαροι και δουλεύουν νύχτα και μέρα. Προσπαθούν να κόψουν το στύλο, που βαστάει τη γη, γιατί θέλουν να τη δουν να γκρεμίζεται και να γελούν. Xτυπούν λοιπόν με μικρά τσεκουράκια και πριονίζουν με πριονάκια. Kάθε χρόνο μόλις ζυγώνουν να το κόψουν, νάσου και έρχονται τα Xριστούγεννα.

― Άιντε, πάμε τώρα να γλεντήσουμε λίγο πάνω στη γη, πειράζοντας τους ανθρώπους, γιορτές ημέρες που ήρθαν. Πάμε και στο γυρισμό μας το αποκόβουμε.
Έρχονται λοιπόν κοντά μας. Στο γυρισμό τους όμως βρίσκουν το δέντρο να έχει θρέψει. Kαι τότε αρχίζουν πάλι από την αρχή.
Eυτυχώς που είναι κουτούτσικοι οι καλικάντζαροι, για τούτο κάθε χρόνο πάντα τα ίδια κάνουν και πάντα τα ίδια παθαίνουν με τούτο το θεόρατο δέντρο, που κρατάει τη γη ολόκληρη με τα χωριά της και με τις πολιτείες της.


Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις: οι καλικάντζαροι

Τί είναι οι καλικάντζαροι

                                                            (ζωγραφιά της Κύνθιας) 


Μικρά μαύρα πλασματάκια που κάνουν την εμφάνισή τους τις μέρες του 12ημέρου (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου), προξενώντας ζημιές και καταστροφές στους ανθρώπους και στις περιουσίες τους. Η όψη τους είναι πάντα αποκρουστική, τα δόντια τους μεγάλα, τα αυτιά τους μυτερά και η ουρά τους όμοια με αυτή του διαβόλου. Συνήθως εμφανίζονται να τριγυρνούν γυμνά και πεινασμένα, ή να φορούν κουρέλια προσπαθώντας να κρύψουν το ασθενικό τους σώμα.
Αυτή είναι ίσως η πιό λεπτομερής περιγραφή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για τους καλικάντζαρους. Τα πλάσματα αυτά που άλλοτε “αλώνιζαν” κάθε γωνιά της Ελλάδας και σήμερα τείνουν να εκλείψουν, ενσάρκωναν για πολλούς αιώνες την υπόσταση του διαβόλου και των δαιμόνων του στην συνείδηση του Ελληνικού λαού. Οι σκανταλιές και τα πειράγματα τους έγιναν συνώνυμα του τρόμου που προκαλούσε στους ανθρώπους της υπαίθρου η εμφάνιση τους τις μέρες του 12ημέρου, όπου, σύμφωνα με της παράδοση, έβγαιναν στην επιφάνεια της γης για να πειράξουν τους ανθρώπους και να κλέψουν τα φαγητά και τα ζώα τους.
Οι καλικάντζαροι ήταν επιφορτισμένοι όλο το χρόνο με το πριόνισμα του δέντρου που κρατά τη γη. Κάθε χρόνο έφταναν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν την κοπή του, όμως, όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, σταματούσαν κάθε εργασία και έβγαιναν στην επιφάνεια γιατί μόνο τότε (25 Δεκεμβρίου) ο Χριστός ήταν αβάφτιστος, αλλά και τα νερά της γης έπαυαν να είναι ευλογημένα μέχρι την βάφτιση του Χριστού (6 Ιανουαρίου), με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χάρη του θεού να τα εμποδίσει να ανέβουν στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους κλέψουν το φαγητό και τα εργαλεία τους.
Στην 12ήμερη αυτή διαμονή των καλικάντζαρων στην επιφάνεια της γης, το δέντρο της γη επούλωνε τις πληγές του και αύξανε και πάλι τον κορμό του. Όταν λοιπόν γύριζαν πίσω οι καλικάντζαροι άρχιζαν να το κόβουν πάλι από την αρχή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, αλλά κάθε χρόνο αφού έβγαιναν στην επιφάνεια και επέστρεφαν, το δέντρο είχε αναγεννηθεί.
Στην περιοχή της Θράκης οι καλικάντζαροι ονομάζονται καρκάντζαλοι ή καρκατζέλια. Η μορφή τους δεν διαφέρει σε πολλά από τους καλικάντζαρους της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι μαύρα μικρά πλάσματα, περίπου ένα μέτρο ύψος, με ουρά, μυτερά αυτιά και κόκκινα μάτια. Σε πολλές περιπτώσεις φοράνε γουρουνοτσάρουχα στα πόδια τους και κρατάνε ένα μυτερό ραβδί που έχουν σουβλίσει σε αυτό έναν βάτραχο.
Την παραμονή των Χριστουγέννων στην Θράκη, σύμφωνα με το έθιμο, όλοι έσφαζαν ένα γουρούνι που έκτρεφαν συνήθως στα σπίτια τους, για να το μαγειρέψουν την μέρα των Χριστουγέννων. Ανήμερα των Χριστουγέννων, πριν ακόμα χαράξει, οι άνθρωποι ξυπνούσαν για να πάνε στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Τότε ήταν που εισέβαλαν στα σπίτια τους τα καρκατζέλια για να κλέψουν το χοιρινό κρέας και να μαγαρίσουν τα σπίτια των ανθρώπων.
Όταν δεν κατάφερναν να μπουν στα σπίτια, έκαναν ζημιές στην αυλή και τρέλαιναν τα ζώα του ιδιοκτήτη. Με το φως του ήλιου κρύβονταν σε σκοτεινά και ανήλια μέρη μέχρι να πέσει ξανά η νύχτα. Επέστρεφαν στα σπίτια που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν την προηγούμενη και χτυπούσαν πόρτες και παράθυρα. Γελούσαν δυνατά και φώναζαν να τους δώσουν “τσιτσίκο” (κρέας) με αντάλλαγμα τον βάτραχο που έχουν σουβλισμένο στο ραβδί τους.
Οι άνθρωποι φυσικά φοβόταν και δε 'βγαίναν από τα σπίτια τους μετά την δύση του ήλιου. Κλείδωναν τα ζώα και τα υπάρχοντα τους και ούτε το τζάκι άναβαν για να μην δουν τον καπνό της καμινάδας τα καρκατζέλια και εισβάλουν στο σπίτι τους. Δεν άφηναν απλωμένα ρούχα έξω την νύχτα, ούτε νερό σε στάμνες γιατί τα μαγάριζαν όλα. Ακόμη και τα σκυλιά φαίνεται πως φοβόταν γιατί εκείνα τα βράδια κρύβονταν και κανένα δεν γάβγιζε όλη την νύχτα.

16 Dec 2013

Feliz Natal!


O Nicolas e o grupo de Português desejam a todos um Feliz Natal e um próspero Ano Novo!

12 Dec 2013

Christmas activity (third, fourth and fifth grades)

With the last three classes of Primary, we decided to construct and play a game based on the german "Quartet". We choosed eight words related to Christmas and then made cards with that words written in all the SWALS languages (Dutch, German, Greek, Portuguese and Spanish). The goal of the game was to get all the five cards of each word.




During the game, students would ask for the cards using the word in the language they wanted (if they wanted the Christmas tree in spanish, they should ask: Do you have "árbol de navidad"?)

With this activity we wanted the students to share their language, and get to know the language of the others, in a relaxed, funny but always pedagogical way.






9 Dec 2013

Christmas activity (materna)

Reading of the Christmas story "Het kindle in der stal" in all the SWALS languages






SWALS Wall


Some of the work of our students in exhibition at school (October activity)

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα



Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού τη Θείαν Γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει,
οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών και Ποιητής των όλων.

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το "Δόξα εν Υψίστοις"
και τούτο Άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα
άστρο λαμπρό τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα.
Σ' αυτό το σπίτι που ΄ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει
και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει.

7 Dec 2013

Ο Παραμυθάς - "Η πόλη των κατσούφηδων"


Ο Παραμυθάς - επ.24 «Η πόλη των κατσούφηδων» 

Κωνσταντίνος Καβάφης - αφιέρωμα

Με τους μαθητές που διδάσκονται την ύλη της Γ’ Δημοτικού συναντήσαμε την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (Σπίτι με κήπον). Με αφορμή το ποίημα αυτό, μελετήσαμε τη ζωή του ποιητή και οι μαθητές Γιώργος Γεωργίου και Νίκος Γεωργιάδης ετοίμασαν σχετική παρουσίαση.

 

Ξέρετε ότι: 

Σήμερα, στην Ελλάδα, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, γίνεται μια σημαντική εκστρατεία διάδοσης του έργου του Καβάφη και προβολής του επίκαιρου στοιχείου του. Ο Έλληνας έχει την ευκαιρία να συναντά στο διάβα του ποίηση που μπορεί να εμπνεύσει την καθημερινότητά του, στίχους που μπορούν να τον ταξιδέψουν φευγαλέα και να τον κάνουν να σκεφτεί διαφορετικά τα προβλήματά του, να ονειροπολήσει ή να φιλοσοφήσει για λίγο τη ζωή του. Στίχοι που μπορεί να τον παρακινήσουν να διαβάσει Καβάφη.
Οι στίχοι του ποιητή μας κυκλοφορούν στην πόλη πάνω στα λεωφορεία, τα τρένα και τους συρμούς του μετρό, αναρτώνται στις στάσεις και τους σταθμούς. Μια βόλτα στην πόλη, μια μετακίνηση για δουλειά, μια ματιά και χίλιες σκέψεις...

 *Η δράση ανήκει στo Αρχείο Καβάφη


* η βία= η βιασύνη

4 Dec 2013

Το σύννεφο έφερε βροχή (Ξημερώνει)

Ξημερώνει 

Το σύννεφο έφερε βροχή
κι έχουμε μείνει μοναχοί
έγινε η βροχή χαλάζι
δεν πειράζει, δεν πειράζει.

Τι έχει ο φτωχός να φοβηθεί
σπίτι, ουρανός όπου σταθεί
το δισάκι του στον ώμο
για το δρόμο, για το δρόμο.

Άιντε ν’ απλώσουμε πανιά
στ’ όνειρο και στη λησμονιά
δάκρυα η ζωή στεγνώνει
ξημερώνει, ξημερώνει.


Κώστας Μακεδόνας - "Το Ποδήλατο"

Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο
κρατάω στο χέρι το κλειδί
πιάνω το τιμόνι ο σφυγμός μου δυναμώνει 
το έργο κάπου το `χω ξαναδεί

Ήμουν μικρό παιδάκι με καθαρή καρδιά
είχα τ’ ονειρό μου, το ποδήλατό μου
κι όλα έμοιαζαν σωστά
έγινα δεκάξι, κι όλα ήταν εντάξει
είχα μια ζωή μπροστά

Το ποδήλατό μου, ήταν πάντοτε δικό μου 
και με πήγαινε πολύ μακρυά
μέσα στη Σαχάρα, σαν την πιο βαθιά λαχτάρα
μ’ οδηγούσε πέρα απ’ τη χαρά

Και τώρα στον αγώνα, ξανά απ’ την αρχή
Φόρτσα στο πεντάλι, να `ρθουνε κι οι άλλοι
πάμε για ορθοπεταλιές
τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας
ξέρουν από ανηφοριές

1 Dec 2013

Περιβάλλον - Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Παρουσίαση από τη μαθήτρια Βασιλική Γεωργιάδου


19 Nov 2013

Χιόνια στο καμπαναριό-στίχοι

Χιόνια στο καμπαναριό

Χιόνια στο καμπαναριό
που Χριστούγεννα σημαίνει
Χιόνια στο καμπαναριό
ξύπνησε όλο το χωριό

Ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν ντιν νταν

Κι όλοι παν στην εκκλησιά
το Χριστό να προσκυνήσουν
κι όλοι παν στην εκκλησιά
Λάμπει απόψε η Παναγιά

Ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν ντιν νταν

Κι ολοι προχωωρούν μπροστά
μ’ αναμμένα φαναράκια
Κι όλοι προχωρούν
τυλιγμένοι στα ζεστά

Ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν
ντιν ντιν νταν ντιν νταν

Χιόνια στο καμπαναριό _ τα παιδιά μαζί με τη Μαρίζα Κωχ


Θεοδωράκης, Ζορμπάς, Ο Πεισματάρης Γάιδαρος


Μίκης Θεοδωράκης(M.Theodorakis)-Χαρταετοί (Ελλάδα,Greece pics)


Θεοδωράκης, Ενα το χελιδόνι (1977)


Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία μετά την πτώση της Χούντας


14 Nov 2013

PROJECT SWALS: Μίκης Θεοδωράκης, ένας αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα


Project SWALS: Εθνικές επέτειοι

Με την ευκαιρία του εορτασμού δύο εθνικών επετείων, αυτής της 28ης Οκτωβρίου και της 17ης Νοεμβρίου, οι Έλληνες μαθητές SWALS της Γ', Δ' και Ε' Δημοτικού παρουσίασαν στους συμμαθητές τους άλλων εθνικοτήτων μια σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας που συνδέθηκε με τους αγώνες για την απελευθέρωσή της και την επαναφορά της Δημοκρατίας σε αυτή.
Τιμήσαμε, με ένα αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του, τον Μίκη Θεοδωράκη ως σύγχρονο Έλληνα μουσικοσυνθέτη που έβαλε με τη μουσική του στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, στίχους για την ελευθερία, στο στόμα χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως πολίτη που αγωνίστηκε γι'αυτή με μεγάλο προσωπικό κόστος .
Συμμετείχε αδιάκοπα στα κοινά είτε ως απλός πολίτης, είτε ως βουλευτής είτε ως υπουργός. Το έργο του ως ακτιβιστή υπήρξε πολύ σημαντικό: άτυπος πρεσβευτής ειρήνης μεταξύ των χωρών, έμπρακτος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας, δραστήριος υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστείας, δραστήριος για το περιβάλλον, κατά του αναλφαβητισμού, κατά των ναρκωτικών.
Έχει βραβευθεί με δεκάδες βραβεία τόσο για τη μουσική του όσο και για την ανθρωπιστική του δράση.

Η σύνταξη των παρακάτω κειμένων, η επιλογή φωτογραφιών και η παρουσίαση σε power point έγινε  από τους μαθητές Βασιλική Γεωργιάδη, Νίκο Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου

Η ταυτότητα του Μίκη Θεοδωράκη


Επίθετο: Θεοδωράκης

Όνομα: Μίκης (Μιχαήλ)

Εθνικότητα: Ελληνική

Ηλικία: 88 ετών

Έτος και τόπος γέννησης: 1925, Χίος

Τόπος κατοικίας: Αθήνα, Ελλάδα

Πού αλλού έζησε: - Παρίσι
                              - διάφορες επαρχιακές ελληνικές πόλεις                                                                             - εξορία στην Ικαρία, την Μακρόνησο  και την Αρκαδία

Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με δύο παιδιά

Ιδιότητα  :  - Μουσικοσυνθέτης
                   - Πολιτικός (βουλευτής και υπουργός)
                   - Ακτιβιστής

Έργα:   - 1000 περίπου μελωδίες
            - μελοποιημένη ποίηση
            - κλασσική μουσική (όπερες, μπαλέτα)
            - ορχηστρική μουσική
            - μουσική για ταινίες ("Ζορμπάς")

Αφιέρωσε τη ζωή του: -στη μουσική
                                     -στους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη,
                                     - τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον

28η  Οκτωβρίου 1940: Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς (ΕΑΜ).                                       Σύλληψη, φυλάκιση και βασανισμός του το 1943

17η Νοεμβρίου 1973: Σύλληψη, φυλάκιση και βασανισμός του το 1967

Βραβεία:  Βραβείο ειρήνης Λένιν,
                 Βραβεία για την μουσική του σε ταινίες, 
                 Βραβεία Grammy
                                                                      


Μίκης Θεοδωράκης - η ζωή του

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο, το 1925. Σήμερα είναι 88 ετών και ζει  με την οικογένεια του στην Αθήνα.  Έχει ζήσει ακόμα  στο Παρίσι, στη  Χίο και σε πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις. Μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να κάνει πάρα πολλά πράγματα για την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Διακρίθηκε ως μουσικοσυνθέτης. 'Εχει μελοποιήσει ποιήματα διάφορων Ελλήνων και ξένων ποιητών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει συνθέσει περίπου χίλιες μελωδίες, κλασσική μουσική (όπερες, μπαλέτα και άλλα) καθώς και μουσική για ταινίες, π.χ. το διάσημο συρτάκι "Ζορμπάς".  'Εχει υπάρξει πολιτικός, βουλευτής 4 φορές και υπουργός. Υπήρξε σπουδαίος ακτιβιστής: αγωνίστηκε  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, το περιβάλλον, την ελευθερία και την δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου αντιστάθηκε στους κατακτητές. Τον συνέλαβαν, τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν. Στον εμφύλιο πόλεμο εξορίστηκε στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Επίσης, έχει γυρίσει τον κόσμο κάνοντας αξέχαστες συναυλίες με τραγούδια στην  ελληνική γλώσσα αλλά και σε μερικές ξένες: Παρίσι, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Καναδά, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιράν, Τουρκία, Χιλή, και Παλαιστίνη. Τις συναυλίες αυτές  έκανε για να ενθαρρύνει τον κόσμο να διεκδικήσει την ελευθερία και τα δικαιώματά του.
Τέλος, έχει βραβευτεί με βραβεία όπως το βραβείο ειρήνης  Λένιν, το βραβείο  Grammy, καθώς και άλλα βραβεία για την μουσική του σε ταινίες. 
Μέχρι και σήμερα ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης είναι παγκοσμίως γνωστός και αγαπημένος  μουσικοσυνθέτης και συνάνθρωπος μας.